"Ulica Kaštelanskih branitelja" u Drnišu

Objavljeno u Novosti

Već u rujnu 1991. godine na Unešić su stigli prvi dragovoljci sa područja Kaštela, te su se odmah stavili na raspolaganje u prvim borbenim redovima. Tada su djelovali kao Samostalni vod, zatim su prerasli u satniju Dejan Božanić, a 1994. godine pripadnici satnije čine okosnicu 3.bojne 142. domobranske pukovnije, koju su sačinjavali 99% branitelji sa područja Kaštela i Trogira. Prilikom oslobađanja Nos Kalika život je izgubio Neno Đirlić-Lunić, U oslobađanju Miljevačkih sela poginuli su Petar Sedlar i Ante Škopljanac a u operaciji Maestral kao pripadnici 142 dp živote su izgubili Miro Grgić i Tonći Pirija, a više ih je i ranjeno na Drniškom ratištu. Zajedno sa ostalim pripadnicima 142. brigade Kaštelani su sudjelovali i u obrani Metkovića i juga Hrvatske, oslobađanju Dubrovačkog zaleđa, operacijama Ljeto 95, Oluja, i Maestral, te su uvjek bili u prvim redovima ili ispred njih.

Radi očuvanja uspomene na Domovinski rat i iz zahvalnosti svim Kaštelanskim braniteljima Udruga 142. brigade HV će u najskorije vrijeme predložiti gradonačelniku grada Drniša da se jedna bitnija (frekventnija) ulica u Drnišu imenuje "Ulicom Kaštelanskih branitelja".